Acció per defensar la Farella, la darrera pineda al nucli urbà de Llançà

Ahir 25 de març es va aprovar al ple de Llançà, amb 6 vots a favor (Junts i PSC) i 5 en contra (ERC i Alternativa per Llançà), el Pla de Millora Urbana (PMU) per a desenvolupar l’última pineda que queda arran de mar en tot el nucli urbà de Llançà, la pineda de La Farella. SOS Costa Brava, IAEDEN-Salvem l’Empordà i els veïns del municipi, van fer un acte de protesta davant de l’Ajuntament, amb lectura de manifest a fora i l’assistència al ple per denunciar la situació urbanística. La concentració va ser molt nombrosa i amb la presència de varies pancartes, que van fer que la sala de plens quedés petitat ja que molta gent en va quedar fora.

Paral·lelament a això, i juntament amb IAEDN-Salvem l’Empordà, el divendres es vapresentar al mateix consistori una instància de denúncia de la situació en la que es troba el planejament municipal de Llançà, instant a la seva revisió i la suspensió de tot el planejament derivat que està pendent de desenvolupar.
El Pla General d’Ordenació Urbana de Llançà (PGOU) va ser aprovat el 2002 però és una còpia quasi sencera de l’anterior, de l’any 1982. Entenem que tant la legislació actual, així com les problemàtiques i necessitats del moment (les quals han canviat molt des de fa 40 anys), demanen que es faci un nou POUM per adaptar-se a la normativa i gestionar el territori de manera actualitzada, essent la única manera que Llançà tingui un
desenvolupament sostenible, que ni es contempla en el planejament actual.
Les entitats ecologistes defensen l’opció per tal de conservar l’última pineda que queda davant de mar en tot el nucli urbà de Llançà, que té un enorme valor simbòlic i en la qual s’hi troben dues construccions que el consistori ha proposat de catalogar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Rebutgen la tala bona part de la pineda per consolidar el sòl urbà, fent de tota la primera línia de mar de Llançà «un paisatge homogeni caracteritzat pel ciment». IAEDEN-Salvem l’Empordà i SOS Costa Brava preveuen presentar noves al·legacions per oposar-se a l’execució d’aquest PMU, i començar una campanya contra els plans que pretenen destruir La Farella, un patrimoni què és de tots.

Altres continguts de SOS Costa Brava