Conservatori del Litoral

Tercera jornada de debat Conservatori del Litoral

Davant la situació actual del litoral, ha arribat el moment de la constitució immediata del Conservatori del Litoral.

Per fer possible que aquest organisme sigui una realitat volem comptar amb la teva participació en la tercera jornada de debat del Conservatori del Litoral.

Programa

Divendres 17 de novembre de 2023, Auditori Josep Irla, Plaça Pompeu Fabra, 1, Girona.

16.00h

Acreditacions.


16.30h

Recepció i benvinguda per Irene Gisbert, presidenta de la Federació SOS Costa Brava.


16.35h

Ponència. El model de Conservatori del Litoral que defensa SOS Costa Brava, per Eduard de Ribot, portaveu i advocat de SOS Costa Brava.


17.05h

Ponència. La creació del Conservatori del Litoral a Catalunya: Situació actual i perspectives, per Roser Bombardó, Directora General de Polítiques de Muntanya i del Litoral.


17.20h

Ponència. Principals propostes de l’avantprojecte de llei, per Ferran Miralles, responsable de projectes estratègics de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral.


17.40h

Pausa – cafè


18.00h

Taula rodona: Els Ajuntaments i el Conservatori del Litoral.

Moderador: Jordi Palaudelmas, portaveu de SOS Lloret.

Convidats: Josep Maria Martinez, alcalde de Roses, Maurici Jimenez, alcalde de Platja d’Aro i Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí.


19.15h

Taula rodona: El parlament de Catalunya i la llei del Conservatori.

Moderador: Eduard de Ribot, advocat de SOS Costa Brava.

Convidats: Blanca Cercas, diputada del PSC, David Cid, diputat dels Comuns, Dani Cornella, diputat de la CUP, Cristina Casol, diputada per Junts per Catalunya i Anna Torrentà, diputada per ERC.


20.30h

Conclusions i cloenda


Què és el Conservatori del Litoral?

És un organisme públic que ha de tenir com a finalitat principal adquirir terrenys i parcel·les del litoral amenaçades per la urbanització o degradades, per protegir-les, restaurar-les i conservar-les.

A instàncies de SOS Costa Brava, el 2020 la Generalitat de Catalunya es va comprometre a crear el Conservatori del Litoral en el termini d’un any. Ja portem dos anys de retard sobre el previst i és urgent activar aquest organisme, tal com reconeix també l’informe Un litoral al límit del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS).

Inspirant-nos en el model de l’Estat francès del Conservatoire du Littoral creat l’any 1975,  reclamem un Conservatori del Litoral Català amb recursos financers propis, procedents de la taxa turística.

Pots llegir aquí el nostre manifest per l’impuls, constitució i posada en funcionament del Conservatori del Litoral.

Per què és tant important aquest organisme?

La Costa Brava continua a la zona de perill. El 2021 vam assolir un gran èxit col·lectiu amb l’aprovació definitiva del Pla Director de la Costa Brava. Ha significat salvar més de 1.200 hectàrees de terrenys naturals, i evitar 86 noves urbanitzacions i la construcció de més de 15.000 habitatges, però el Pla Director ha estat insuficient per aturar el tsunami urbanístic i encara es poden construir més de 30.000 noves cases a la Costa Brava. 

Tenim identificades més de 60 pinedes i retalls de natura amenaçats per projectes urbanístics, de camps de golf o de marines portuàries.

Alguns d’aquests espais amenaçats són els Olivars de sa Guarda a Cadaqués, la Pineda de la Farella a Llançà, les pinedes i arrossars dels Jonquers a Pals, l’Espai d’Interès Natural del Puig Montcal a Begur, la pineda Bellafosca a la platja de la Fosca a Palamós, la Pineda del Canadell a Calella de Palafrugell, els darrers retalls de bosc a Aigua Xelida a Palafrugell, la Riera del Mas Llor a Tamariu, la pineda de la desembocadura del Ridaura a Platja d’Aro.

A més a més, torna a planar l’amenaça sobre un espai tan emblemàtic com la cala d’Aiguafreda a Begur, ja que la promotora Cap sa Sal, ha portat als tribunals la salvaguarda de 70 hectàrees de bosc contra un projecte immobiliari de més de 250 cases i dos hotels determinada pel Pla Director de la Costa Brava.

No ens podem permetre perdre més paisatge ni més natura. No ens podem permetre ferides incurables al paisatge com els apartaments s’Alguer a la Pineda d’en Gori de Palamós, o els 24 xalets de s’Antiga i les 52 cases adossades de sa Riera Living a Begur.

Segona jornada de debat Conservatori del Litoral “Cap a una conservació urgent del litoral Català”

Et necessitem per aconseguir el Conservatori!

Volem salvar paratges i retalls de natura amenaçats de la Costa Brava i volem fer-ho amb el Conservatori del Litoral.

Quin espai de la Costa Brava vols salvar?

Vols denunciar algun cas d’urbanisme salvatge?

Suma’t a la campanya pel Conservatori del Litoral de Catalunya per estar al dia de totes les accions i novetats!

Impulsem aquesta campanya amb la Xarxa per la Conservació de la Natura de Catalunya i una cinquantena d’entitats més.

Fes un donatiu

Una aportació directa a les campanyes de defensa de la Costa Brava.