Conservatori del Litoral

Què és el Conservatori del Litoral?

És un organisme públic que ha de tenir com a finalitat principal adquirir terrenys i parcel·les del litoral amenaçades per la urbanització o degradades, per protegir-les, restaurar-les i conservar-les.

A instàncies de SOS Costa Brava, el 2020 la Generalitat de Catalunya es va comprometre a crear el Conservatori del Litoral en el termini d’un any. Ja portem un any de retard sobre el previst i és urgent activar aquest organisme, tal com reconeix també l’informe Un litoral al límit del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible de Catalunya (CADS).

Inspirant-nos en el model de l’Estat francès del Conservatoire du Littoral creat l’any 1975,  reclamem un Conservatori del Litoral Català amb recursos financers propis, procedents de la taxa turística.

Pots llegir aquí el nostre manifest per l’impuls, constitució i posada en funcionament del Conservatori del Litoral.

Per què és tant important aquest organisme?

La Costa Brava continua a la zona de perill. El 2021 vam assolir un gran èxit col·lectiu amb l’aprovació definitiva del Pla Director de la Costa Brava. Ha significat salvar més de 1.200 hectàrees de terrenys naturals, i evitar 86 noves urbanitzacions i la construcció de més de 15.000 habitatges, però el Pla Director ha estat insuficient per aturar el tsunami urbanístic i encara es poden construir més de 30.000 noves cases a la Costa Brava. 

Tenim identificades més de 60 pinedes i retalls de natura amenaçats per projectes urbanístics, de camps de golf o de marines portuàries.

Alguns d’aquests espais amenaçats són els Olivars de sa Guarda a Cadaqués, la Pineda de la Farella a Llançà, les pinedes i arrossars dels Jonquers a Pals, l’Espai d’Interès Natural del Puig Montcal a Begur, la pineda Bellafosca a la platja de la Fosca a Palamós, la Pineda del Canadell a Calella de Palafrugell, els darrers retalls de bosc a Aigua Xelida a Palafrugell, la Riera del Mas Llor a Tamariu, la pineda de la desembocadura del Ridaura a Platja d’Aro.

A més a més, torna a planar l’amenaça sobre un espai tan emblemàtic com la cala d’Aiguafreda a Begur, ja que la promotora Cap sa Sal, ha portat als tribunals la salvaguarda de 70 hectàrees de bosc contra un projecte immobiliari de més de 250 cases i dos hotels determinada pel Pla Director de la Costa Brava.

No ens podem permetre perdre més paisatge ni més natura. No ens podem permetre ferides incurables al paisatge com els apartaments s’Alguer a la Pineda d’en Gori de Palamós, o els 24 xalets de s’Antiga i les 52 cases adossades de sa Riera Living a Begur.

Segona jornada de debat Conservatori del Litoral “Cap a una conservació urgent del litoral Català”

Et necessitem per aconseguir el Conservatori!

Volem salvar paratges i retalls de natura amenaçats de la Costa Brava i volem fer-ho amb el Conservatori del Litoral.

Quin espai de la Costa Brava vols salvar?

Vols denunciar algun cas d’urbanisme salvatge?

Suma’t a la campanya pel Conservatori del Litoral de Catalunya per estar al dia de totes les accions i novetats!

Impulsem aquesta campanya amb la Xarxa per la Conservació de la Natura de Catalunya i una cinquantena d’entitats més.

Fes un donatiu

Una aportació directa a les campanyes de defensa de la Costa Brava.