Apartaments Cala S’Alguer – Pineda d’en Gori

Darrere de la Cala S’Alguer, hi ha dos edificis construïts de 24 apartaments de color blanc a la part Nord de la pineda d’en Gori,  en un entorn privilegiat on hi ha cales, barraques de pescadors, pinedes, poblat ibèric, etc. Els edificis estan construïts justament als marges de l’entorn de protecció del BCIN de cala S’Alguer i al llindar del PEIN Castell Cap Roig.

Les construccions tenen uns 16 m d’alçada, i compten amb aparcaments soterrats, piscina, ascensors, solarium, enjardinaments, carretera i rotonda adjunts.

Es veuen des de la Fosca, el camí de ronda, el poblat ibèric i el mar perquè sobresurten uns 6m dels pins més alts. A més, ja que s’han talat un bon nombre de pins, els edificis de color blanc són clarament visibles enmig de la zona boscosa. 

Varen començar a construir sense l’informe favorable de Cultura i el varen aconseguir un temps després reformulant el projecte, arrel de les denúncies de Salvem la pineda d’en Gori. S’han construït 55 m2 de més.

A més està prevista la construcció d’un tercer edifici al costat dels anteriors. Aquest nou edifici que es planteja amb piscina quedaria situat encara més a prop del mar  produint un gran efecte pantalla. Afectaria just el llindar de l’entorn de protecció del BCIN de Cala S’Alguer i es faria de nou una gran tala de pins.

L’estiu de 2023 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat favorablement a l’Ajuntament de Palamós, donant per correctament autoritzat el projecte d’urbanització i els dos edificis existents. Malgrat aquesta derrota, seguirem lluitant per impedir la construcció del tercer bloc.

Última actualització: Setembre 2023

Zona amenaçada Apartaments Cala S'Alguer

Entitat impulsora

Salvem la pineda d'en Gori

Localització

Palamós

Risc i impactes

Els edificis construïts tallen bruscament l'harmonia de l'entorn, provoquen un gran impacte visual i devasten mediambientalment la zona de la costa. S'han talat un bon nombre de pins, s'ha produït un gran moviment de terres (aparcaments soterrats, piscina...) i s'ha artificialitzat una zona de gran valor natural i paisatgístic.

Si es construeix el tercer edifici el risc i els impactes serien els mateixos que amb els dos edificis ja construïts amb l'agreujant que significa, o sigui encara pitjor ja que estaria més a prop del mar, més tala de pins, més piscines, etc.

Com defensem aquest espai?

Des de 2018, s'han fet manifestacions pels carrers de Palamós, diverses concentracions, actes de informació a la població, reunions amb polítics i tècnics de l'Ajuntament, arrossades populars a la pineda, concerts, entre altres.

En quant  al tercer edifici hem presentat un recurs d'alçada contra el Departament de Cultura, ja que ha fet un informe positiu perquè es pugui edificar sense tenir en compte que es veuria des de diferents punts de la costa i des del mar i que estaria situat just al llindar de l'entorn de protecció del BCIN. Es gràcies al recurs d'alçada que hem presentat que no s'ha donat la llicència i que el projecte ha quedat aturat. A més hem presentat 1200 signatures demanant al govern de la Generalitat que faci l'opció de comprar el terreny per evitar la seva construcció, la qual cosa seria coherent amb el plantejament del recentment aprovat Conservatori del Litoral.

Tot dos casos han estat objecte en moltes ocasions de l'atenció de la premsa escrita, la ràdio i la TV.

Pressupost

En quant als dos edificis construïts, hem pagat 2.500 € per la via administrativa i del contenciós hem pagat 4.000 €. En el període de prova es necessitarà que un arquitecte i un ambientòleg facin la pericial i això costarà entre 6.000 i 8.000 €.

Del tercer edifici que es pretén construir  hem pagat 1.000 € per el contenciós contra Cultura i tenim en tràmit el contenciós per via administrativa, del qual hem pagat 2.000 €. En cas que s'hagués de presentat recurs més endavant, aquest tindria un cost entre 3.000 i 4.000 €.

Zona amenaçada Apartaments Cala S'Alguer 1
Zona amenaçada Apartaments Cala S'Alguer 2