Marina del Port d’Aro

La Generalitat i l’Ajuntament de Platja d’Aro volen duplicar la marina del Port d’Aro a la darrera gran pineda a primera línia de la Costa Brava.

El projecte constructiu de 2021, al qual s’han presentat al·legacions, en contra projecta una marina navegable que destruiria totalment una pineda de 13 ha paral·lela als darrers 500 metres del riu Ridaura fins la seva desembocadura al mar. 

La nova infraestructura portuària gairebé duplicaria la superfície actual, sumant 272 amarradors als 822 existents, un paquet de 339 immobles turístics i equipaments comercials. 

En paral·lel, el 2022 s’anuncia l’anul·lació per sentència judicial del Pla Parcial de la Marina, atès que una infraestructura portuària no és competència del planejament urbanístic municipal. Aquest sotrac obre l’esperança a l’aturada total el projecte, ja que un nou Pla Parcial només per l’àmbit residencial és de molt dubtosa viabilitat per situar-se tot el zona 100% inundable.
La resolució del projecte constructiu del port continua pendent.

Última actualització: Setembre 2023

Concentració en defensa de la pineda de Port d'Aro

Localització

Castell-Platja d'Aro

Risc i impactes

Accentuarà la problemàtica de salinització de l’aqüífer del Ridaura, i destruirà el darrer pulmó natural de Platja d’Aro i la major pineda litoral (13 Ha) de la costa gironina. Comportarà més especulació immobiliària i massificació turística amb 339 habitatges. Els 272 amarradors, agreujaran la pressió amb nàutica d’esbarjo a les cales i espais naturals del litoral gironí (la Costa Brava representa un terç de la franja costanera catalana, però en canvi oferta prop de la meitat dels amarradors de tot Catalunya). És zona inundable amb gran exposició als riscos del canvi climàtic.

Com defensem aquest espai?

Hem fet accions multitudinàries, recollides de signatures i hem presentat al·legacions al projecte constructiu i estudi d’impacte ambiental, remarcant els valors naturals de primer ordre en risc, i la manca de justificació del projecte en un context de crisi climàtica i post covid-19.

Demanem a les institucions la preservació integral de la pineda, com a hàbitat d’espècies protegides, com a pulmó verd i parc de salut urbana. 

És més, reclamem que la pineda del Port d’Aro sigui la primera finca adquirida pel Conservatori del Litoral de Catalunya i es destinin els recursos per a la seva restauració ecològic i per fer que esdevingui un espai per amortir i laminar avingudes i temporals, que s’incrementaran en freqüència i intensitat segons les projeccions del canvi climàtic.

Nosaltres veiem una pineda i un riu; altres hi veuen només negoci amb el ciment.

Consulta el document d'al·legacions contra Marina del Port d’Aro.

Pressupost

Pressupost que necessitem durant la tramitació administrativa del projecte: 1.100 €

  • Difusió i Campanya: 500 €.
  • Informes tècnics: 0 €.
  • Serveis jurídics: 600 €.

Costos de campanya en la fase administrativa plenament liquidats. Noves aportacions permetran afrontar una eventual fase judicial.

 

Port d'Aro Plànol 1
18PortAro-012-jun 18 2022OK