Variant C-31 Empordà

El juliol de 2020 es va aprovar tècnicament el projecte «Nou vial de la C-31 sobre el riu Ter» que preveu desenvolupar un pont de 2km de llarg sobre el Ter entre Fontanilles i Ullà. Davant aquesta agressió i les protestes locals, l’ex-conseller Damià Calvet va comprometre’s a que retiraria el projecte si el territori el rebutjava. Les entitats ecologistes vam aconseguir que els municipis afectats es posicionessin en contra. Presentades les al·legacions, encara restem a l’espera de saber què es decideix sobre el projecte.

Última actualització: Setembre 2023

Riu Ter

Localització

Empordà

Risc i impactes

La zona on es preveu construir suposa la destrucció de camps de cultiu, alguns d’ells sota la DO Empordà i l'emissió de més gasos d’efecte hivernacle al seguir potenciant la mobilitat individual. També suposarà l’afectació negativa vers l’ecologia del riu Ter, sent necessari talar el bosc de ribera (part d’ell protegit) i impactant sobre les espècies de fauna presents, algunes d’elles amenaçades com el turó o la tortuga de rierol, afectant negativament l'equilibri de l'ecosistema local i el seu entorn.

Com defensem aquest espai?

S’han presentat al·legacions per part de l’Associació de Naturalistes de Girona, IAEDEN-Salvem l’Empordà, Gent del Ter i SOS Costa Brava per aturar aquest projecte i també s’ha fet campanya per conscienciar a la població i ajuntaments (fet clau) per generar una mobilització de rebuig al projecte, pressionant al seu torn al llavors conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, perquè complís la seva paraula de retirar el projecte si el territori deia que no.

Pressupost

Les campanyes i mobilitzacions es fan gràcies al temps brindat pels voluntaris de les quatre entitats involucrades, però la feina institucional i de redacció de les al·legacions la duu a terme el personal tècnic de les entitats. S’estima que la feina feta per aquest grup tècnic es valora en uns 500 €, però cal estar atentes a com es resol l’expedient i si cal dur a terme alguna actuació juridico-administrativa més.

També és important tenir en compte les despeses en material de la campanya i/o futures campanyes, pel que el cost total d’aquest cas ascendeix a dia d’avui a prop de 1.200 €.

Ter des de el Coll del Montgrí
Riu ter amb el montgrí al fons