Concentració per exigir l’obertura del Camí de Ronda al seu pas per Can Juncadella de Lloret de Mar

SOS Costa Brava i SOS Lloret convoquen aquest dissabte una concentració per exigir l’obertura del Camí de Ronda al seu pas per can Juncadella a Lloret de Mar, després de la ferma sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ratifica la titularitat pública tram. Serà a les 11 h del matí i el punt de trobada serà a la plaça de la Vila, a davant de l’Ajuntament de Lloret de Mar. I és que la federació denuncia la fragmentació del Camí de Ronda de la Costa Brava de la mà de les persones propietàries de finques a primera línia de mar que n’acaben privatitzant trams.

El cas concret de la finca de Can Juncadella ha posat de manifest el paradigma de les pràctiques abusives de persones propietàries en detriment del bé comú i Els valors paisatgístics del litoral. Ve de lluny: era l’any 2009 quan les persones propietàries de Can Juncadella van signar un conveni amb l’Ajuntament de Lloret per tancar el camí de ronda i fer-ne una sèrie de millores que mai es van executar. El camí va romandre tancat fins que el 2016 el Tribunal Conenciós Adminisratiu de Girona va resoldre que el camí era d’ús públic. La propietat va interposar recursos fins que el 2020 es va ratificar la sentència del TSJC.

La sentència ferma diu que el camí és públic i el traçat està recollit a l’Inventari de Camins del Pla d’Ordenació Urbana Municipal. Si la propietat va esborrar el camí, el que és urgent és que la Brigada Municipal acudeixi a reobrir-lo desbrossant els matolls i retirant qualsevol impediment que s’hi hagi col·locat. Un cop el camí original estigui reobert, si l’Ajuntament té alguna cosa a discutir o negociar amb la propietat que ho faci, però això no pot en cap cas demorar que la ciutadania pugui fer ús del que mai hauria d’haver estat usurpat.

Aquesta no és la primera manifestació que es realitza per aquest tema, el setembre del passat 2023 es va portar a terme una caminada popular per reivindicar la titularitat pública del camí de ronda, que durant anys ha estat tallat perquè passa per Can Juncalleda, propietat de l’expresident del Kazakhstan. SOS Costa Brava defensa la paradoxalde  la situació perquè existeixen sis sentències que diuen que s’ha de recuperar l’ús públic d’aquest camí, que continua tancat. Les sentències no es compleixen i és el poble el que ha de reivindicar el camí. 

L’acció de dissabte vinent vol servir per denunciar les pràctiques intimidatòries de la propietat als usuaris que decideixen fer el Camí de Ronda al seu pas per la finca tot i els diversos cartells intimidatoris i de prohibit el pas a vianants. Són nombrosos els testimonis de caminants que en endinsar-s’hi han rebut alertes per megafonia i, si en fan cas omís, es troben amb la presència de seguretat privada armada que els prohibeix el pas.

El camí de ronda a Lloret es troba tallat en diversos punts per política de fets consumats de propietaris que n’han impedit el pas des de fa anys. I és que la problemàtica denunciada per la federació està estesa a un ampli ventall de punts de la Costa Brava. Aquest dissabte la ciutadania tornarà a ser qui encapçali la defensa del patrimoni de la Costa Brava davant de la inacció i permisivitat d’algunes administracions en determinades situacions que afavoreixen els interessos privats davant del bé públic, fins i tot amb sentències favorables que s’han de fer respectar.

La sentència ferma diu que el camí és públic i el traçat està recollit a l’Inventari de Camins del Pla d’Ordenació Urbana Municipal. Si la propietat va esborrar el camí, el que és urgent és que la Brigada Municipal acudeixi a reobrir-lo desbrossant els matolls i retirant qualsevol impediment que s’hi hagi col·locat. Un cop el camí original estigui reobert, si l’Ajuntament té alguna cosa a discutir o negociar amb la propietat que ho faci, però això no pot en cap cas demorar que la ciutadania pugui fer ús del que mai hauria d’haver estat usurpat.

Campanya per recuperar Camí de Ronda de la Costa Brava
Camí és segons el diccionari IEC “Espai a recórrer per anar d’un indret a un altre”. Per desgràcia el Camí de Ronda que recorre la Costa Brava es troba tallat en molts de punts i és impossible recórrer-la des de Portbou fins a Blanes. 

Des de SOS Costa Brava es promou la campanyaRecuperem el Camí de Ronda de la Costa Brava’ per tal d’aconseguir la connectivitat entre Portbou i Blanes. Aquest camí es troba amb interrupcions degut a la usurpació il·legal que n’han fet alguns propietaris de finques veïnes a aquest camí, col·locant-hi tanques i impedint el trànsit dels caminants i excursionistes. Aquesta usurpació del bé públic s’ha de combatre des dels Ajuntaments forçant la reobertura dels trams afectats en defensa del nostre patrimoni. Exemples d’usurpació de bé públic són el tall del Camí de Ronda a Can Juncadella (Lloret de Mar), a la Cala del Golfet (Palafrugell), als Jardins de Cap Roig (Palafrugell), o a la Platja de Garbet (Colera), per citar quatre exemples.

Així, es denuncia el mal estat i falta de manteniment del Camí de Ronda en alguns dels seus trams, com el que discorre entre la platja de Santa Maria de Llorell i Portopí (Tossa de Mar), per citar un exemple, on els caminants s’exposen a esllavissades i l’esfondrament del camí per falta de manteniment. El Camí de Ronda és un patrimoni símbol de respecte pel nostre medi ambient, identitat del paisatge que defineix la Costa Brava, i fil d’unió entre tots els pobles que en formen part.

SOS Costa Brava pretén denunciar mitjançant diversos actes, concentracions i caminades, la desprotecció que viuen els excursionistes i caminants del Camí de Ronda degut a la deixadesa de l’administració.

Altres continguts de SOS Costa Brava