Renovem la junta de SOS Costa Brava

Renovem la junta de SOS Costa Brava

Dissabte 11 de febrer de 2023 es va celebrar la nostra Assemblea General. La Federació, amb 26 entitats membres, ha renovat la seva junta per a un nou període dos anys amb el relleu a la presidència, que passa de Sergi Nuss (Associació Naturalistes de Girona) a Irene Gisbert (SOS Palafrugell). 

Acompanyen a la nova presidenta el vicepresident Pau Bosch (Salvem la Platja de Pals), Inés Ripoll (Salvem Begur), Anna Albó (IAEDEN), Marta Ball.llosera (Fòrum Escala Empúries), Julià Castelló (La Manduca), Jordi Gaitan (Salvem Pinya de Rosa), Marga Riera (Salvem el Golfet), Lluis Toldrà (DEPANA), Raul Valls (CST) i Carina Vizcaíno (Junta d’Arbres de Calonge).

El balanç de 2022 deixa més de 30 casos oberts, dels quals destaquen:

  • L’anul·lació de la prolongació la C-32 per vulneració de la Llei del Canvi Climàtic.
  • Rebuig a l’avanç de POUM de Cadaqués perquè manté unes expectatives de creixement desaforades (fins a mil habitatges nous).
  • Reivindicació d’un Pla Rector d’Ús i Gestió ambiciós per Parc Natural del Cap de Creus, davant les pressions de sectors que només entenen els espais naturals com una font de negoci.
  • Oposat al vial nord de Pals i retramitació amb Avaluació Ambiental Ordinària.
  • Declaració de Ràdio Liberty com a Bé Cultural d’Interès Local i la inclusió d’un Memorial de la Guerra Freda en la restauració de l’espai.
  • Suspensió de llicències d’un any en sectors forestals de Palafrugell, com les pinedes de Mas Llor i el Canadell,  i al sector Punta Brava de Sant Feliu de Guíxols, per adaptar el planejament al Pla Director de la Costa Brava.
  • Reducció a la meitat la promoció Aiguacel Aigua Xelida (de 33 a 15 habitatges) i disminució significativa de l’impacte paisatgístic.
  • El TSJC ha confirmat l’anul·lació de les tres llicències d’obres del macroxalet del Golfet i obliga a fer una avaluació d’impacte paisatgístic que pot significar l’enderroc de l’edifici.
  • Oposició als projectes d’urbanització i construcció a la pineda d’en Gori i la pineda del càmping de la Fosca de Palamós.
  • Defensa de la pineda de 13 ha a la desembocadura del Ridaura, davant el risc de construcció d’una marina per a 272 amarradors i 339 apartaments.
  • Begur ha estat el punt neuràlgic de la major manifestació d’aquest 2022, per projectes com Jardins de Sa Riera Living, la urbanització de s’Antiga, o els xalets a Puig Montcal afectant EIN, tots ells a judici.
  • Acceptació de les al·legacions a l’avantprojecte de Conservatori de Litoral, que comportarà la seva creació en forma d’organisme autònom amb llei pròpia.

El 2023, la Federació, continuarà treballant en les línies actuals, com:

  • Conservatori del Litoral: Redacció i impuls de la Llei del Conservatori, així com que l’organisme es financi a partir d’un 50% de la taxa turística, i llistat d’espais susceptibles de ser adquirits pel Conservatori amb els 2,5 milions d’€ compromesos en el pressupost de 2023 de la Generalitat.
  • Urbanisme municipal: campanya programàtica en el marc de les eleccions municipals, reclamant la revisió del planejament urbanístic i la desclassificació de sòls i la salvaguarda de pinedes. Vigilància i al·legacions als POUMs en revisió (Cadaqués i Begur), així com dels municipis amb suspensió de llicències o modificacions (Palafrugell, Sant Feliu i l’Escala).
  • Així mateix, SOS Costa Brava promourà noves línies d’actuació, com l’educació ambiental, la protecció efectiva de les zones incloses a la Xarxa Natura 2000 de les àrees costaneres, els usos del medi marí i la transició energètica, plantejant un model just i alternatiu a l’eòlica marina a l’àmbit del golf de Roses i la badia de Pals, esdevenint un actor central en aquest debat.

Altres continguts de SOS Costa Brava