“La Costa Brava, un conservatori d’espècies, hàbitats i paratges amenaçats”
Els recursos de sensibilització de SOS Costa Brava
La comunicació i la sensibilització han format part sempre de les nostres accions. Per aquesta raó desenvolupem recursos que busquen conscienciar, a la ciutadania en general i especialment als més joves, que cal protegir la Costa Brava.
L'equip educatiu
L’equip que hi ha darrere els nostres projectes educatius compta amb diverses persones vinculades al món de l’educació ambiental i la investigació en l’àmbit de la pedagogia, l’anàlisi del territori i el medi ambient:



Com treballa un grup ecologista?
Acords de Servei Comunitari amb centres de secundària
L’objectiu d’aquest projecte és fomentar la participació activa dels estudiants en la defensa del territori, involucrant-los en la protecció de la costa. Els centres educatius que hi participen, apadrinen un tram de costa del seu municipi on es durà a terme un seguiment de l’estat ambiental i ecològic per detectar possibles impactes ambientals i desenvolupar una actuació que li doni resposta.
Les actuacions de Servei Comunitari es realitzaran replicant la forma de treballar dels grups ecologistes. Els estudiants hauran de detectar els conflictes mediambientals del seu tram de costa i desenvolupar una actuació per tal de solucionar-los. D’aquesta manera l’activitat és oberta, fomentant així la presa de decisions per part dels joves.
- INS El Pedró (l’Escala).
- INS Frederic Martí i Carreras (Palafrugell).
- INS Puig Cargol (Calonge).
- INS Ridaura (Castell d’Aro).
- Fomentar la participació activa dels joves en la defensa del territori, implicant-los en la protecció de la costa.
- Desenvolupar pensament crític i capacitat d’anàlisis basat en metodologies científiques.
- Fomentar el poder de decisió de l’alumnat, deixant que triïn com actuaran per a respondre a una problemàtica socioambiental.
- Conèixer i posar en pràctica la manera de treballar dels grups ecologistes: (assemblees, presa de decisions, diàleg amb altres entitats i institucions, difusió a través de xarxes socials…).
Si ets un centre de secundària i vols col·laborar amb nosaltres mitjançant el Servei Comunitari, pots contactar amb nosaltres a educacio@soscostabrava.cat
La Costa Brava, un conservatori d'espècies hàbitats i paratges amenaçats
Xerrades a centres de secundària sobre les amenaces de l’entorn natural a la Costa Brava
El taller d’educació ambiental, per a estudiants d’ESO, vol donar a conèixer la riquesa d’ecosistemes i biodiversitat de la qual gaudim a la Costa Brava, així com les amenaces que fan perillar la seva continuïtat.
Amb un llenguatge planer i entenedor, engresquem els alumnes per a fomentar el diàleg sobre aspectes amb els quals ells també hauran de bregar.
Durant el taller debatem sobre:
- L’activisme ambiental i les lluites ecologistes del nostre territori.
- La riquesa del patrimoni natural i cultural de la costa gironina, incloent-hi la biodiversitat d’espècies i ecosistemes.
- Les pressions antròpiques que amenacen aquest patrimoni.
Objectius del taller:
- Informar sobre la importància de l’activisme ambiental i els grups ecologistes.
- Donar a conèixer els hàbitats i espècies amenaçats de la Costa Brava.
- Sensibilitzar sobre les pressions antròpiques que n’estan causant la regressió i en alguns casos risc d’extinció.
- Fomentar la participació activa de l’alumne en la defensa del seu patrimoni.
Durada de l’activitat: 1 hora (taller gratuït)
Materials necessaris: ordinador i projector.
Formulari d'inscripció als tallers d'educació ambiental per a instituts
Exposició itinerant SOS Costa Brava
L’exposició es pot visitar durant els mesos d’estiu per diferents municipis de la Costa Brava. Explica els diferents espais amenaçats del nostre litoral i totes les accions que fem SOS Costa Brava per defensar-los.
L’exposició està dirigida al públic general i al turisme internacional, com a mitjà per sensibilitzar sobre els paisatges amenaçats de la Costa Brava, les pressions antròpiques que n’estan causant la seva degradació i quines mesures socials, legals i polítiques cal emprendre per a la seva salvaguarda.
Aquest projecte compta amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.