SOS Costa Brava exigeix la protecció urgent del 30% dels ecosistemes marins i terrestres de Catalunya i la retirada immediata del projecte PLEMCAT

Aquesta setmana Barcelona acull la Conferència de la Dècada dels Oceans de la ONU de 2024, acte coorganitzat per la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i el Ministerio de Ciencia e Innovación del Govern d’Espanya. Si bé la conferència pretén crear una nova base per a reforçar la gestió sostenible dels oceans per als propers anys, SOS Costa Brava aprofita per denunciar que Catalunya queda molt lluny dels objectius de protecció establerts per al 2030 per part de les Nacions Unides, alhora que dona suport a la desprotecció d’una de les àrees marines amb la biodiversitat més rica del Mediterrani.

Del 30% de la superfície marina que s’ha acordat protegir per al 2030, un 10% haurà de ser estrictament protegit, és a dir, amb tots els usos prohibits, a mode de «reserves integrals». Actualment només el 0,01% del mar català disposa d’una protecció estricta, molt allunyat del 10% necessari pel 2030.

La degradació dels ecosistemes, pèrdua de biodiversitat i extinció d’espècies és un dels principals reptes als quals s’enfronta el planeta. Malgrat això, el govern de la Generalitat de Catalunya ha donat suport a la desprotecció per part del Govern estatal d’una de les zones més fràgils i amb més biodiversitat del Mediterrani com a espai per a desenvolupar-hi la indústria eòlica marina, prioritzant els interessos econòmics per damunt dels mediambientals. Es tracta de tota l’àrea marina del Golf de Roses i la Badia de Pals entre el Cap de Creus i el Cap de Begur. Aquesta desprotecció, aprovada pel Reial Decret 150/2023 de 28 de febrer pel Consell de Ministres, ha estat impugnada davant el Tribunal Suprem per la IAEDEN -entitat que forma part de la federació SOS Costa Brava- i per l’Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí.

La retirada immediata del projecte PLEMCAT
Actualment en aquesta mateixa zona desprotegida i objecte d’impugnació, la Generalitat de Catalunya impulsa la instal·lació d’una plataforma experimental per fer proves vinculades a la futura indústria eòlica marina, un projecte anomenat PLEMCAT, finançada amb fons públics. SOS Costa Brava vol posar de manifest la urgència de fer efectiu el compliment dels acords de l’ONU, incrementant els espais eficaçment protegits, reserves marines, reserves integrals, etc, començant per les zones properes a les àrees protegides ja existents i continuant per espais actualment desprotegits i amb alt valor ecològic i amb interès ambiental, així com espais amb possibilitats de regeneració.

Per tots aquests motius exposats, SOS Costa Brava vol destacar la contradicció de la participació en l’organització d’una conferència per a la protecció efectiva dels mars i oceans per part d’unes administracions que alhora estan impulsant accions i projectes greus de desprotecció i degradació d’espais marins molt fràgils i d’alt interès ecològic i amb extraordinaris valors naturals. Aquests espais del Golf de Roses i la Badia de Pals entre el Cap de Creus i el Cap de Begur a més estan envoltats d’àrees marines protegides (Parc Natural del Cap de Creus, Parc Natural Montgrí, Baix Ter i Illes Medes) i de zones ZEPA i LIC, així com zones de protecció de corredors de cetacis.

La federació defensa que les energies renovables, ni a terra, ni a mar, no han de comprometre la biodiversitat, ni la producció de aliments. És per això que SOS Costa Brava exigeix la retirada immediata del PLEMCAT i l’exclusió immediata de la zona del Golf de Roses i la Badia de Pals com a espai per al desenvolupament de la indústria eòlica, tal i com recomanen els experts científics.

Altres continguts de SOS Costa Brava