SOS Costa Brava i Aigua és Vida reclamen restriccions urgents: que l’aigua sigui per la ciutadania i no per seguir especulant

Obres Jardins Sa Riera Living

Un cop conegudes les possibles restriccions que el Govern de la Generalitat de Catalunya aplicaria en el cas que la situació segueixi agreujant-se, SOS Costa Brava i Aigua és Vida fan una reclamació clara: que l’aigua sigui per la ciutadania i no per seguir especulant. Denuncien que les restriccions, gradualment, aniran afectant més a la ciutadania i aspectes bàsics de la vida quotidiana. Alhora, lamenten que és altament probable que el preu d’aquest recurs vital no pari de pujar en els propers anys, arran de la seva escassetat i dels interessos especulatius.

Les previsions són que amb la crisi climàtica les onades de calor i sequeres siguin cada vegada més habituals, llargues, i malauradament més aviat de l’esperat. Això fa possible que moltes mesures temporals acabin esdevenint permanents. És per això que la federació SOS Costa Brava i Aigua és Vida denuncien que un dels problemes és que les restriccions no afecten a tothom per igual, com és el cas de sector immobiliari i, de retruc, l’especulació urbanística: poden seguir construint milers de noves segones residències, jardins i piscines, destruint boscos i paisatge, alhora que augmenten considerablement, any rere any, les necessitats hídriques i energètiques dels municipis de la Costa Brava.

I per si això fos poc, el sector de la construcció no només no queda afectat per les restriccions, sinó que se’ls facilita l’aigua que els calgui: el conveni signat per l’Ajuntament de Girona i el Consorci d’Aigües Costa Brava (CCB) pretén consolidar el preu de venda d’aigua de Girona al CCB, un conveni que dona llum verda alls interessos urbanístics i especulatius de la Costa Brava que incompleix la Llei del Ter. Si bé d’una banda, incrementa a 1.380l/s el transvasament del Ter a la Costa Brava, per acabar-ho d’adobar la signatura del conveni pot impulsar noves construccions: només als 22 municipis de la Costa Brava encara existeix un potencial de creixement de prop de 50.000 segones residències.

És per això que defensen la urgència d’aplicar una moratòria immediata i frenar d’una vegada per totes l’especulació immobiliària i la destrucció del litoral. La federació denuncia que no fer-ho, tal com ja està començant a succeir, suposarà un augment continuat del cost de l’aigua, que les restriccions siguin cada vegada més severes i afectin cada vegada més als habitatges ja existents, tant a ciutadans locals, com a turistes, i a tots els negocis (estiu i hivern). La federació, juntament amb Aigua és Vida lamenten que la situació actual és fruit d’haver ignorat les alertes dels experts científics i dels moviments ecologistes i fa una crida a no seguir cometent els mateixos errors.

Altres continguts de SOS Costa Brava