L’Associació Ciutadana SOS Lloret juntament amb SOS Costa Brava vol denunciar la fragmentació dels camins de ronda de la Costa Brava provocada pels propietaris de finques a primera línia de mar que n’impedeixen el seu ús públic.
Ahir dissabte, SOS Lloret conjuntament amb SOS Costa Brava han dut a terme una acció al Camí de Ronda de Tossa a Lloret a l’alçada de la finca de Can Juncadella, paradigma de les pràctiques abusives de propietaris sobre el bé comú i els valors paisatgístics i mediambientals de la nostra costa.
Els propietaris de Can Juncadella van signar el 2009 un conveni amb l’Ajuntament de Lloret per tancar el camí de ronda i fer-ne una sèrie de millores que mai es van executar. El camí va romandre tancat fins que el 2016 el TSJC va resoldre que el camí era d’ús públic. La propietat va interposar recursos fins que el 2020 el Tribunal Suprem va ratificar la sentència del TSJC.
L’acció pretén denunciar les pràctiques intimidatòries de la propietat als usuaris que decideixen endinsar-se a la finca malgrat els diversos cartells intimidatoris i de prohibit el pas a vianants. Són nombroses les experiències de caminants que en endinsar-se reben alertes per megafonia i si en fan cas omís es troben amb la presència de seguretat privada armada que els prohibeixen el pas. Per tot això els activistes s’han endinsat en el camí de ronda fortament armats amb pistoles d’aigua per fer front a les intimidacions que impedeixen el pas per aquesta finca incomplint la sentència judicial.
El camí de ronda a Lloret es troba tallat en diversos punts per política de fets consumats de propietaris que n’han impedit el pas des de fa anys com passa també entre Cala Banys i Fenals o entre Sa Boadella i Santa Cristina. Això és un exemple d’un problema estès al llarg de la Costa Brava.
Per altra banda la Finca de Can Juncadella ha presentat un projecte de legalització d’unes obres executades sense llicència a primera línia de mar i que SOS Lloret va denunciar el 6/8/19. Contra aquest intent de legalització SOS Lloret ha presentat al·legacions el 21/7/21 i que a dia d’avui l’Ajuntament de Lloret de Mar encara no ha resolt. És una altra prova de política de fets consumats en una finca que està protegida segons la Xarxa Natura 2000, que és espai PEIN dins del PEIN Massís de Cadiretes, i que es troba protegida pel Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner i Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA). Malgrat tenir aquestes 4 proteccions la propietat ha executat unes obres sense llicència que pretén legalitzar buscant la connivència de l’administració local.