Mobilització a Girona en defensa dels rius i el territori

Sota el lema “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci”, més d’un miler de persones s’han mobilitzat a Girona per denunciar la sobreexplotació de l’aigua a Catalunya. Aquesta mobilització s’emmarca en la campanya nacional “D’on no n’hi ha, no en raja”, en resposta a la “mala gestió” de les administracions amb la sequera. La mobilització ha acollit persones d’arreu de Catalunya preocupades per la sequera, la gestió que se’n fa i l’estat dels rius. “Avui hem enviat un missatge d’urgència que crida a la salvaguarda dels ecosistemes i el benestar social davant els interessos particulars”, expliquen.

Un clam per la protecció de l’aigua com a bé comú
Els col·lectius organitzadors assenyalen que “fa molts anys que tenim un excés de demanda d’aigua a Catalunya que cal revisar de forma urgent, tal i com fa aflorar l’emergència per sequera que vivim”. Recorden que el canvi climàtic pronostica sequeres més freqüents i extremes, i per tant demanen reformular el model de gestió de l’aigua amb polítiques de gestió i reducció de la demanda.

En aquest sentit, les organitzacions convocants han mostrat la seva preocupació pel missatge optimista vers l’evolució de les reserves d’aigua d’aquesta setmana. “Les pluges de les darreres setmanes no han servit per revertir la sequera i davant l’inici de la temporada turística d’estiu cal ser ferms per protegir les masses d’aigua”, alerten.

Des del passat febrer, el Govern ha reduït notablement els cabals del riu Ter i Muga aigua avall dels embassaments, decisió que ha deixat un cabal minso en alguns trams dels cursos baixos. “Els rius pateixen la pitjor restricció mentre el sector turístic resta totalment impune”, denuncien.

Mentrestant, la contaminació dels aqüífers de la conca del Ter i Muga deixa els municipis amb unes reserves d’aigua inutilitzables, fet que posa més pressió sobre els rius. “És un greu problema causat pel model agrícola i ramader intensiu i industrialitzat, que cal reformular de forma urgent amb criteris de justícia social”, demanen.

Actualment, la meitat dels aqüífers no es poden utilitzar perquè estan contaminats per l’activitat del model ramader i agrícola intensiu i industrialitzat. “La contaminació de l’aigua disponible és un greu problema causat pel model agrícola i ramader industrialitzat”, expliquen els col·lectius que han convocat la mobilització. “A més, la desesperació per explotar nous pous fa que es faci sense planificació ni avaluant els impactes. L’ACA opta per explotar-ne de nous a l’aqüífer Fluvià-Muga, desoint el risc que comporta per la seva salinització”, lamenten.

Tret de sortida d’una coordinació territorial en defensa del Ter i la Muga
Les organitzacions destaquen que “aquesta primera mobilització és un crit d’alerta per la greusituació d’escassetat i l’inici de mobilitzacions coordinades de les entitats del territori en defensa dels rius Ter i Muga”. L’objectiu és retornar els cabals als rius, gestionar l’aigua amb criteris de sostenibilitat i planificar la gestió de la demanda sense cedir als interessos dels lobbies transvasistes.

La mobilització d’avui, a més de SOS Costa Brava, ha comptat amb la participació d’organitzacions d’arreu del país tals com la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), Plataforma Riu Siurana Viu, Greenpeace, Ecologistes en Acció, SOS Vallès, ADENC, Assembla Pagesa, Ramaderes de Catalunya, l’Observatori de l’Aigua de Terrassa, la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, l’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP), així com representants d’Ajuntaments i partits polítics.

Altres continguts de SOS Costa Brava