Mobilització en defensa dels rius i el territori en motiu de la sequera, aquest dissabte 6 d’abril a Girona

SOS Costa Brava se suma als moviments socials i ambientals d’arreu de Catalunya que han convocat aquest dissabte 6 d’abril una gran manifestació unitària a Girona en defensa dels rius i per denunciar la mala gestió de l’aigua. L’objectiu: remarcar que la restriccions adoptades pel Govern arran de la sequera afavoreixen un model econòmic que no s’adapta als recursos hídrics disponibles i que la conseqüència serà la mort dels rius.

Mentre les reserves d’aigua baixen, la demanda dels principals sectors econòmics no s’ha reduït i això deixa els rius secs. Les entitats posen el focus en el turisme i l’agroindústria intensiva. Per això, SOS Costa Brava se suma a la crida a la participació a la mobilització que començarà a les 11.45 h a l’estació, d’on sortirà una columna fins a la seu del Govern. Sota el lema “Defensem els rius i el territori: l’aigua per a la vida, no per al negoci”, s’ha organitzat una mobilització unitària per denunciar la gestió que el Govern està fent la sequera i advertir de les conseqüències nefastes que tindrà per als rius i per als ecosistemes fluvials. Aigua és Vida, Ecologistes de Catalunya, el Grup de Defensa del Ter, l’Associació de Naturalistes de Girona, SOS Costa Brava, Iaeden i Rebel·lió o Extinció fan una crida a la participació per reclamar un canvi radical en el model de gestió de l’aigua.
Arribats de diferents punts del país en tren o en bus, la previsió és que els manifestants es trobin el 6 d’abril a les 11.45 h del matí a l’estació de Girona. Des d’allà, sortirà una columna fins a la seu de la Generalitat, a la plaça Pompeu Fabra. Al migdia, hi haurà les intervencions de les entitats convocants i, en acabat, una palanganada al Pont de Pedra, per reclamar més aigua per als rius. A la tarda, serà el moment més de debat, amb una taula rodona sobre la sequera i una cloenda més festiva amb actuacions musicals.
Les entitats han presentat aquest dimecres la mobilització al costat del riu Ter, al seu pas per la ciutat, i han desgranat els motius principals sobre els quals pivota la protesta: la mala gestió de l’aigua, la política agroramadera, el turisme i la mort planificada dels rius. Els moviments socials i ambientals adverteixen que la sobreexplotació que pateixen rius com el Ter i la Muga no pot continuar i es denuncia que les mesures adoptades pel Govern per fer front a la sequera prioritzen l’economia en detriment de la supervivència dels ecosistemes fluvials.
Les entitats sostenen que, a les portes de l’estiu, el sector turístic intenta fer veure que no passa res i continua apostant per una campanya de plena normalitat i amb afluència massiva de visitants: busquen evitar que el visitant sigui conscient de la greu crisi d’aigua que patim a través de la compra de dessaladores o demanant transvasaments per no tenir buides les piscines. És molt greu l’actitud el sector, que vol mantenir el ritme malgrat afrontem un estiu amb només el 16% de les reserves d’aigua. També s’acusa el sector de ser uns privilegiats perquè el seu consum hídric no es comptabilitza apart i, per tant, “no s’hi apliquen les mateixes restriccions que a la resta.
Els moviments socials i ambientals també lamenten que l’actual sistema ramader basat en l’exportació de porcí provoca que més de la meitat dels municipis de Catalunya no puguin beure l’aigua que tenen a poble per la contaminació de nitrats i hagin d’anar-la a buscar a les conques fluvials, afegint més pressió als rius. Per això, s’insta a revertir el sistema agroramader actual apostant per un model sostenible i plantejat amb criteris de justícia social.
Finalment, es remarca que el decret de sequera implica la mort programada dels rius Muga i Ter: es preveuen reduccions de cabal del 96% i el 86% respectivament, i això és una sentència per a la flora i la fauna. Les entitats alerten que s’està incomplint sistemàticament el cabal ecològic i que això encara anirà a pitjor, amb trams de rius secs i basses desconnectades. Les entitats també demanem no abaixar la guàrdia tot i la pluja dels darrers dies i adverteixen que, en el context de canvi climàtica, les sequeres se sovintejaran i que cal replantejar el sistema tenint-ho en compte.

Altres continguts de SOS Costa Brava