Salvem la pineda del port d’Aro amb el Conservatori del Litoral

Salvem la pineda del port d'Aro amb el Conservatori del Litoral

Aquest matí hem realitzat la concentració i l’acte informatiu Salvem la pineda del port d’Aro amb el Conservatori del Litoral.

Aquesta acció ha servit per presentar el Manifest per l’impuls, constitució i posada en funcionament del Conservatori del Litoral.

Aquest manifest remarca la urgència inajornable de constituir el Conservatori per salvaguardar mitjançant l’adquisició espais amenaçats com les 13 ha de la Pineda del Port d’Aro, a la desembocadura del Ridaura i amenaçada per un projecte de marina navegable amb 272 amarradors, 339 apartaments i un hotel.

El Conservatori del Litoral ha de ser dotat de fons propis per a la configuració del Patrimoni Públic de sòl del litoral, adscrivint el 50% dels ingressos procedents de la taxa turística recaptada als municipis del litoral català. Atesa la pressió, fragilitat i singularitat del litoral català, per a SOS Costa Brava és irrenunciable constituir el Conservatori del Litoral de Catalunya amb la creació d’un organisme autònom de la Generalitat seguint el model francès del “Conservatoire du litoral et de rivages lacustres”.

Tanmateix, SOS Costa Brava reclama que s’iniciï un inventari d’espais a incorporar al Conservatori, d’acord als següents criteris:

  • Espais del litoral amb hàbitats d’interès comunitari. Especialment hàbitats dunars amb pineda mediterrània.
  • Boscos i espais forestals a primera línia de costa.
  • Terrenys immediats a penya-segats i espais d’interès paisatgístic.
  • Espais amb valor de connectors naturals per lligar la Xarxa d’espais protegits (Cap de Creus, Aiguamolls de l’Empordà, Montgrí, -Illes Medes-Baix Ter, Muntanyes de Begur, Cap Roig, Gavarres, Massís de l’Ardenya, Massís de Cadiretes.
  • Terrenys immediats a les platges i a les desembocadures dels Rius i Rieres.
  • Espais d’aiguamolls i terrenys inundables propers a la costa.
  • Els 60 retalls de boscos en situació de perill de la Costa Brava, per configurar una xarxa d’espais lliures públics i àrees verdes al bell mig de les zones ja urbanitzades i transformades del nostre litoral.

Per tal de fomentar la participació ciutadana en la campanya del Conservatori del Litoral, s’ha renovat la web i amb el suport de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la UdG, s’ha incorporat una eina de cartografia participativa perquè la ciutadania pugui marcar espais de la Costa Brava a salvaguardar amb el al Conservatori del Litoral, així com la denúncia d’espais que pateixen actuacions d’urbanisme salvatge.

El manifest per a l’impuls del Conservatori s’obre ara l’adhesió d’altres entitats a nivell català i amb el suport de la Xarxa per la Conservació de la Natura, es farà extensiva la campanya de mapeig participatiu d’espais a salvar i de projectes urbanístics a denunciar.

Els resultats de tota aquesta campanya seran facilitats al Departament d’Acció Climàtica i el Departament de Vicepresidència de Polítiques Digitals i Territori, responsables institucionals del procés de creació del Conservatori.

Altres continguts de SOS Costa Brava