SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d’en Gori lamenten el dany irreparable per la tala d’arbrat a la pineda de l’antic Càmping Bellafosca de Palamós

L’Ajuntament de Palamós (Baix Empordà) ha aturat aquest les obres que s’estaven fent en una de les parcel·les de la pineda de la cala La Fosca de la localitat, després que la propietat s’hagi excedit amb el nombre de pins que podia talar. L’alcalde Lluís Puig assegura que també se’ls ha imposat una sanció econòmica i que no podran reprendre l’activitat fins que es presenti un projecte reparador del dany. Tot i la mesura, SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d’en Gori lamenten el dany irreparable i que es concedís el permís d’obres per urbanitzar aquesta pineda, que és l’última arran de mar que queda a la Fosca; un projecte que ja havien denunciat el 2020 i que està pendent de sentència.

La federació SOS Costa Brava i la plataforma ecologista Salvem la Pineda d’en Gori vam presentar aquest febrer una denúncia cadascú per la tala massiva d’arbrat que s’ha fet en una de les parcel·les de la pineda on hi havia l’antic càmping Bellafosca de Palamós (Baix Empordà), el primer de la Costa Brava. Els ecologistes s’oposen també al projecte urbanístic que s’està executant a la cala La Fosca, on està previst construir tres blocs de pisos i dotze xalets sobre aquesta pineda. Critiquen que les obres -que van començar a finals de l’any passat- estan destruint l’última pineda arran de mar d’aquest paratge i alerten que això tindrà un impacte greu per la zona. Aquest espai estava inclòs entre els més de 60 retalls de bosc i pinedes existents a primera línia del litoral gironí i que estan amenaçats per la urbanització i edificació.

SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d’en Gori ja va lamentar l’entrada de les màquines i la nova tala, que se suma a l’anterior tala feta arran de la implantació d’un nou vial. La federació va exigir la restauració de tot allò alterat, pel supòsit que el recurs contenciós administratiu prosperi. SOS Costa Brava i Salvem la Pineda d’en Gori lamenten la pèrdua d’aquest espai d’alt valor ambiental, hàbitat d’interès comunitari de pineda sobre duna, una de les darreres zones forestals al litoral gironí, i la manca de sensibilitat de l’Ajuntament per protegir aquest important pulmó verd existent a la Fosca. Cal recordar que al llarg dels 22 municipis de la Costa Brava encara es poden construir més de 40.000 habitatges de segona residència i milers de noves places hoteleres en paratges naturals d’alt valor ambiental com aquest.

La Pineda del Càmping Bellafosca, juntament amb la Pineda d’en Gori (a tocar de Cala s’Alguer), ambdues  pinedes del municipi de Palamós, van ser dos dels espais forestals que van servir per iniciar la campanya Salvem les Pinedes de SOS Costa Brava. Van desencadenar la interposició de dos recursos contenciosos administratius contra l’aprovació del Projecte d’urbanització de la Pineda del Càmping La Fosca, promogut i aprovat pel propi Ajuntament de Palamós, i contra els 2 primers blocs d’edificis de 48 apartaments a la Pineda d’en Gori.

Les entitats ecologistes recorden que van interposar un recurs contenciós administratiu impugnant l’aprovació del Projecte d’Urbanització atorgada per Acord de l’Ajuntament de Palamós d’11 de Març de 2020 davant del Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona, amb la finalitat d’intentar anul·lar el Projecte i les previsions del planejament d’urbanitzar la pineda i d’implantar-hi 2 blocs d’edificis i 13 xalets unifamiliars, eliminant la pineda existent, recurs contenciós administratiu que es troba actualment en fase de prova i pendent de la realització de proves pericials.

Fa 4 anys es van presentar més d’un miler de signatures de ciutadans que demanaven a l’Ajuntament de Palamós la modificació del planejament urbanístic per preservar la pineda i impedir la seva urbanització, alhora que van sol·licitar la seva adquisició per formar part del Patrimoni públic de sòl municipal. El consistori mai va contestar aquesta petició, alhora que va promoure i aprovar el Projecte d’Urbanització per Acord d’11 de març de 2020, i va desestimar el recurs de reposició presentat per les Associacions, per Decret d’Alcaldia de 26 d’Octubre de 2020.

La preservació de les pinedes i els darrers retalls de boscos del litoral

SOS Costa Brava sol·licita als Ajuntaments de tot el litoral gironí que siguin més proactius en la preservació de les pinedes i dels darrers retalls de boscos dels municipis costaners, i anuncia que impulsarà una nova campanya per instar la seva preservació, i reclama a la Generalitat la creació del Conservatori del Litoral que, segons la La Llei 8/2020 del litoral ja s’hauria d’haver creat fa 2 anys i s’haurien d’haver adquirit els primers paratges naturals com aquest per evitar la seva destrucció imminent

En aquest sentit, la federació insta als Ajuntaments a modificar els planejaments per salvar i protegir tots aquests espais forestals tan valuosos per l’equilibri mediambiental, per la preservació  de la biodiversitat, per la lluita contra el canvi climàtic i per la conservació del paisatge i el benestar de la població. A més, també demanarà que es constitueixin patrimonis públics de sòl municipal per ser preservat i que tots els Ajuntaments destinin una partida anual pressupostària per adquirir sòl per ser protegit.

Cal tenir present que es troben amenaçats urbanísticament –tal com està succeint amb el cas de les pinedes de la Fosca- espais tan valuosos com la Riera del Canadell i els Jardins de Rubió i Tudurí a Calella de Palafrugell, la Riera del Mas Llor a Tamariu, el bosc d’Aigua Xelida de Palafrugell, les Pinedes sobre duna de Rodors i els Aiguamolls dels Jonquers a la Platja de Pals, la pineda de la Platja de la Farella de Llançà, la construcció d’un tercer edifici en alçada a tocar del mar a la Pineda d’en Gori, o els oliverars de s’Oliguera i Es Calders de Cadaqués, entre molts d’altres, i que ni el Decret llei 1/2023 de sequera, ni el Decret llei 3/2023 d’habitatges turístics preveuen cap moratòria contra l’urbanisme especulatiu amb la construcció de més segones residències i hotels a paratges d’alt valor natural o una moratòria de la tala d’arbres per motiu de sequera extrema.

Altres continguts de SOS Costa Brava