SOS Costa Brava se suma a la denúncia d’Aigua és Vida pel conveni entre l’Ajuntament de Girona i el Consorci Costa Brava, que consolida el transvasament il·legal del Ter

Aigua és Vida Girona ha interposat avui un recurs contenciós administratiu contra el conveni signat per l’Ajuntament de Girona i el Consorci d’Aigües Costa Brava (CCB), aprovat el passat mes d’abril del 2023, que pretén “regularitzar” la venda d’aigua de Girona al CCB. L’entitat denúncia que el conveni està motivat pels interessos urbanístics i especulatius de la Costa Brava i incompleix la Llei del Ter.

La federació SOS Costa Brava se suma a la denúncia i ha participat a l’acte amb la presència d’Eugènia Pascual, que ha explicat amb la signatura de l’acord es posa en perill la feina feta per SOS Costa Brava, com l’aprovació del Pla Director de la Costa Brava al 2021 que ha permès aturar uns 15.000 habitatges. Amb el transvasament d’aigua a la Costa Brava això perilla, ja que «la manca d’aigua i la situació límit dels aqüífers locals és un dels factors que actualment justifiquen la limitació de la fal·lera urbanística». «L’aigua és un dret humà, ha de permetre un cabal ecològic al Ter i el consum humà bàsic necessari, deixant fora, especialment en un context de sequera que no té visos de millorar gaire en el futur, usos per camps de golf i urbanitzacions per segones residències», ha afegit Pascual.

Un conveni irregular que fomenta l’especulació urbanística i va en detriment de la recuperació del cabal del Ter

L’any 2008 es va ampliar l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de Montfullà per a transvasar més aigua del Ter cap a la Costa Brava. Abans d’aquesta ampliació, la concessió de cabal del riu Ter per a Girona era de 540 litres/segon. El 2012, l’Agència Catalana de l’Aigua va ampliar la concessió a un total de 1380 litres/segon, dels quals 720 litres/segon són per al CCB i 660 litres/segon per a Girona. 

Aquesta ampliació incompleix la Llei del Ter de 1958, que estableix un màxim de 1.000 litres/segon de concessió als municipis de la conca del Ter. Per tant, des de 2012 s’allibera per al mercat especulatiu un 40% més d’aigua del que la Llei del Ter permet. 

El passat mes d’abril, l’Ajuntament de Girona va signar el conveni entre l’Ajuntament i el CCB, ambdós titulars de l’ETAP Montfullà, sense resoldre les irregularitats i sense garantir la transparència en la publicació dels documents. És per això que Aigua és Vida Girona ha interposat un contenciós administratiu. Exigim un debat públic sobre quin cabal es pot concedir a la Costa Brava, especialment en temps de sequera i escassetat.


El cabal del Ter: el major perjudicat
Actualment, el riu Ter té un 45% menys de cabal que fa 60 anys. En l’actual situació d’escassetat hídrica, no podem permetre que el riu Ter pateixi més estrès hídric. Els Acords del Ter de 2017 han permès reduir el transvasament cap a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Tanmateix, amb l’actual context de sequera i escassetat, el cabal ecològic del Ter s’incompleix de forma sistemàtica. No té sentit fer esforços per a disposar de més cabal pel Ter i ratificar alhora un conveni que regularitza un transvasament que eixuga el riu per l’altra banda. 
La concessió irregular d’aigua del Ter a la CCB possibilita que els plans urbanístics de la Costa Brava prosperin. El 60% dels habitatges de la Costa Brava ja són d’ús turístic i el territori no aguanta més els impactes d’aquest model depredador de recursos com l’aigua.

El passat mes de setembre a Amposta, més de 30 organitzacions van impulsar la campanya “D’on no n’hi ha, no en raja” per a denunciar que la crisi de l’aigua no és només sequera meteorològica, sinó que és un una crisi d’escassetat i saqueig d’aigua on els negocis de l’aigua assequen el futur. La campanya vol recordar que els cabals ecològics són una restricció prèvia a qualsevol classe d’ús, tal com estableix la Directiva Marc d’Aigües i la Llei d’Aigües i que, per tant, cal gestionar les demandes del Ter complint amb els requisits previs dels cabals ecològics. En el marc d’aquesta campanya, s’ha editat un cartell específic per a denunciar el baix cabal del riu Ter i l’ús especulatiu que es vol fer de l’aigua amb el transvasament a la Costa Brava.

Altres continguts de SOS Costa Brava