Acte de celebració del tancament de la Pedrera d’Ullà amb parlaments, passejada i cantada de corrandes

Aquest dijous 12 d’octubre tindrà lloc un acte de celebració del seu tancament, organitzat per la federació SOS Costa Brava, juntament amb les entitats Gent del Ter, Salvem Platja de Pals, SOS Empordanet, Fòrum l’Escala-Empúries, Unió de Pagesos, Associació de productors d’oli ecològic del Montgrí i Naturalistes de Girona. L’acte tindrà lloc a les 16 h a la Pineda del Mas Blanc d’Ullà i inclourà parlaments de l’organització i una passejada al voltant de la Pedrera. Clourà amb un pica-pica (compartint el menjar que cadascú es porti) i una cantada de corrandes de la Pedrera.

Va ser la setmana passada quan el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural va comunicar l’extinció de la concessió minera a les empreses titular i arrendatària de l’activitat extractiva del Mas Blanc, popularment coneguda com a Pedrera d’Ullà. S’obliga, així, a revisar el projecte de restauració, evitant reomplir el forat amb milers de de tones de runa. A partir d’ara, l’empresa titular de l’activitat haurà de revisar el seu pla de restauració: fins el moment s’havia plantejat aportar runes com a pla de restauració paisatgístic, força orientat a la generació d’ingressos per la recepció i tractament de runes, amb uns possibles impactes durant l’execució molt més intensos i greus sobre l’espai protegit que la pretesa millora de la integració paisatgística. Acció Climàtica vol modificar el projecte de restauració per adequar-lo a l’estat de conservació actual de l’espai. Es podrien preveure accions com la creació de punts d’aigua, l’eliminació de plantes exòtiques invasores o d’altres que permetin potenciar les funcions biològiques i de paisatge de l’espai.

La Pedrera, part de la qual es troba dins de la superfície del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, no podrà seguir l’activitat, després d’haver estudiat el cas. La Generalitat de Catalunya va comprovar que es trobava inactiva des de l’any 2013, per decisió de l’empresa explotadora, mentre que la normativa establia que la concessió s’extingia als dos anys sense mantenir l’activitat.

El juny passat, arran d’uns moviment a la zona, Acció Climàtica hi va fer una inspecció i es va trobar que s’hi estaven fent tasques de desbrossament, neteja i moviment de terres. Van quedar paralitzats a través d’un requeriment fins a final de juliol per la protecció de l’avifauna i va posposar qualsevol voladura fins passat l’estiu, amb la necessitat d’un reconeixement previ per part del departament per evitar efectes negatius sobre la nidificació d’algunes espècies.

Altres continguts de SOS Costa Brava