‘No votis totxo, vota natura’, nova campanya de SOS Costa Brava dirigida a les pròximes eleccions municipals

I tu, què votaràs aquestes eleccions?

«I tu què votaràs aquestes eleccions?». Amb aquesta interpel·lació directa la nova campanya de SOS Costa Brava vol servir per fer una crida a la ciutadania per tal que exigeixi mesures per lluitar contra el tsunami urbanístic d’infraestructures a la Costa Brava: «Ara és el moment: abans de decidir el teu vot, mira quines candidatures protegeixen els nostres paisatges». «No votis totxo, vota natura!», remarca la campanya que s’ha presentat aquest matí al Col·legi de Periodistes de Girona amb la participació d’Irene Gisbert, presidenta de SOS Costa Brava; i d’Eduard de Ribot, advocat de la federació

«A les pròximes eleccions municipals és fonamental aconseguir que els ajuntaments facin un canvi en les seves polítiques ambientals i protegeixin d’una vegada per totes la Costa Brava», ha explicat Irene Gisbert, presidenta de SOS Costa Brava. «No n’hi ha prou en que els partits diguin que estimen la natura, és el moment de demostrar-ho amb polítiques decidides que contribueixin a aturar la destrucció del nostre litoral», ha afegit. I és que la nova campanya de SOS Costa Brava -que diversos mitjans han vetat que pugui ser anunciada a mode de publicitat, va directament dirigida a les eleccions municipals del proper 28 de maig per tal de fer una crida al vot ciutadà per a la responsabilitat ecològica i influir i sensibilitzar directament als municipis.

«És necessari constituir urgentment els Patrimonis Públics de sòl municipal per tal que siguin preservats i aprovar una partida anual a tots els pressupostos municipals per la compra de terrenys per protegir», ha explicat en aquesta línia Eduard de Ribot, advocat de SOS Costa Brava. «El futur de la Costa Brava està en joc i els partits polítics s’han de mullar i han d’aclarir què faran», ha explicat de Ribot. «Seguiran permetent la urbanització i edificació de tot el litoral? O optaran per la revisió del plans urbanístics i la desclassificació de sols? Més totxo? o Natura?», ha afegit.

A dia d’avui, el planejament urbanístic vigent permet la construcció de més de 40.000 nous habitatges. Atès l’actual context de crisi climàtica, pèrdua de diversitat, context de greu sequera i augment de risc d’incendis, SOS Costa Brava considera «insòlit» que es continuï apostant per seguir construint en zones forestals i posant en risc la connectivitat dels diferents espais naturals, així com mantenir models de creixement desmesurats i basats en segona residència. En aquest sentit, la federació reivindica un canvi de política urbanística a tot el litoral gironí que inclou la revisió dels POUM dels 22 municipis de Costa Brava, la desclassificació i protecció de tots els boscos i espais forestals, així com la desclassificació de tots els terrenys amb valors naturals i paisatgístics, del sòl agrícola i dels sòls amb pendents superiors al 20%.

Taules rodones de debat a diversos municipis de la Costa Brava

A fi d’incentivar el debat i posar el tema damunt la taula de la campanya electoral pera les eleccions del 28 de maig, SOS Costa Brava ha organitzat diverses taules rodones a diversos municipis del litoral, a punts emblemàtics i estat crític pel que fa a l’especulació urbanística. Els actes comptaran amb la participació dels partits polítics que es presenten als comicis dels diversos municipis. La primera tindrà lloc al Casino Cultural de Begur, el dimecres 17 de maig a les 19 h; el divendres 19 de maig, a les 19 h, es farà al Museu del Suro de Palafrugell; i el dimecres 24 de maig, a les 19 h, serà el torn de Cadaqués, a la Sala Art i Joia.

Altres continguts de SOS Costa Brava