SOS Costa Brava celebra el cinquè aniversari havent frenat la construcció de 15.000 habitatges

La federació ecologista SOS Costa Brava ha celebrat avui, divendres, el seu cinquè aniversari, després que el 4 d’agost de 2018 engegués una lluita que ha evitat la construcció de 15.000 habitatges nous. La federació considera que la seva activitat, que continua en marxa, ha canviat el rumb urbanístic del litoral gironí. Actualment, entre d’altres fronts, es treballa per salvar els Jardins de Rubió i Tudurí a Calella a Palafrugell (Baix Empordà) i en contra de diversos projectes urbanístics a Begur (Baix Empordà) com els d’Aiguafreda, la urbanització de Montcal i la construcció de nous habitatges a Sa Riera. L’acte de celebració d’aquesta tarda al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha acollit més d’un centenar de persones d’arreu del territori.

La pressió i la defensa que SOS Costa Brava fa per preservar el litoral gironí dels de 2018 ha permès evitar la construcció de 15.000 habitatges nous a la Costa Brava. I el projecte no s’atura. Actualment, les 25 entitats que conformen la federació tenen diverses actuacions en marxa per frenar més projectes urbanístics.

Per via administrativa, a dia d’avui hi ha vigent una petició de modificació puntual del POUM de Palafrugell per salvar els Jardins de Rubió i Tudurí a Calella. Se sol·licita que els terrenys siguin definits com a zona verda per evitar el desenvolupament del Polígon d’Actuació i la construcció de dos edificis afectant els Jardins.

A més, també hi ha tres processos judicials oberts. Un per via penal on SOS Costa Brava s’ha personat davant del Jutjat d’Instrucció de la Bisbal com acusació particular contra l’Ajuntament de Begur per les irregularitats que la federació considera s’han comès al puig Montcal, on ha permès desenvolupar un nou projecte urbanístic per a 33 habitatges que afecta parcialment l’Espai d’Interès Natural (EIN).

També a Begur, la federació té dos processos més oberts. Un al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per continuar defensant Aiguafreda, on ja es va aconseguir evitar la construcció de 260 habitatges i 3 hotels gràcies a la desclassificació de 70 hectàrees de bosc del Pla Director Urbanístic de la Costa Brava. I l’altre contra el projecte d’urbanització de Sa Riera Living, on ja s’ha procedit a construir 52 habitatges després de la desestimació de la petició de nul·litat del projecte.

Cinc defensant la Costa Brava

SOS Costa Brava va néixer el 4 d’agost del 2018 a Pals (Baix Empordà) com a plataforma, mitjançant la signatura d’un manifest de tretze punts per part d’una vintena d’associacions i col·lectius en defensa del territori. L’objectiu ha estat des dels inicis aturar una nova onada d’urbanitzacions, equipaments turístics, carreteres de gran capacitat i instal·lacions portuàries a la Costa Brava. El 2021 SOS Costa Brava es va convertir en una federació amb entitat jurídica pròpia amb l’objectiu de defensar el territori de la Costa Brava, inclòs el medi marí, la biodiversitat, el paisatge, i el patrimoni cultural.

Tot i la joventut de SOS Costa Brava, moltes de les 25 entitats que en formen part actualment fa dècades que treballen per preservació del paisatge i el medi natural del nostre litoral. Es van crear amb les primeres lluites ecologistes per salvar els aiguamolls de l’Empordà, la cala s’Alguer o la cala Morisca.

L’acte de celebració dels cinc anys de la federació d’aquest divendres les sis de la tarda al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), ha inclòs parlaments de Jordi Colomí, l’alcalde de Torroella de Montgrí; i de diversos membres de SOS Costa Brava, omplint l’auditori de Can Quintana. Ha conclòs amb  un concert de Carolina Alabau i també s’ha servit un sopar estiuenc al pati del recinte.

Altres continguts de SOS Costa Brava