SOS Costa Brava denuncia el perill d’una nova onada urbanística a la Costa Brava

L’aprovació del Pla Director Urbanístic (PDU) de la Costa Brava el gener del 2021 va suposat aturar unes 15.000 noves residències arreu del litoral gironí. Un dels criteris bàsics tècnics que sustentava l’aprovació del PDU eren els limitats recursos hídrics existents, agreujats encara per la sequera més gran mai registrada. La signatura del conveni pot impulsar noves construccions, ja que només als 22 municipis de la Costa Brava encara existeix un potencial de creixement de més de 40.000 segones residències.

L’acord, que aprova el transvasament de 1.380 litres per segon del Ter cap a la Costa Brava, deixaria sense efecte el criteri del PDU sobre la manca d’aigua. «El que es busca realment és aplanar el camí a l’especulació urbanística» denuncien SOS Costa Brava i Aigua és Vida – Girona. Alerten a més que, en aquest nou escenari, existirà una pressió important de canvis a l’alça en els planejaments urbanístics (POUMs) de la zona.

SOS Costa Brava i Aigua és Vida – Girona, demanen que donada l’actual situació de sequera, la més greu registrada mai, junt a la situació d’emergència climàtica, es posi fre a la construcció de noves segones residències i piscines particulars.

Cal tenir present que el 57% dels habitatges de la Costa Brava actualment estan buits o són segones residències i, amb la nova restricció que prohibeix llogar aquestes segones residències com habitatges d’ús turístic, tindran un ús mitjà de 15 dies l’any i això sol ja justificaria que no es construeixin més segones residències. A més, les concentracions de població dels municipis litorals a l’estiu suposa una pressió insuportable respecte a la gestió dels serveis bàsics: subministrament d’aigua corrent, aigües residuals, residus sòlids, serveis de salut, etc.

Actualment s’està preparant una nova acció legal, un Recurs Potestatiu de Reposició a l’Agència Catalana de l’Aigua perquè «hi ha varis defectes de fons i forma», declara el president d’AeV – Girona: Pau Masramon.

La presidenta de SOSCB, Irene Gisbert, afegeix «És un despropòsit i ens hi trobaran en contra per tots els mitjans possibles: no descartem mobilitzacions». «Cal que el seny s’imposi i frenem aquest model especulatiu de creixement infinit i predador del medi ambient», ha advertit.

Altres continguts de SOS Costa Brava