SOS Costa Brava reclama més esforços per aturar la construcció de l’Hotel Aigua Xelida

Aquest dimarts 25 de juny, SOS Costa Brava va ser present al Ple de l’Ajuntament de Palafrugell amb l’objectiu de fer una crida per tal de dedicar més esforços per aturar el Pla de Millora Urbana del sector PAU – Hotel Aigua Xelida. La federació defensa que el cost mediambiental irreversible que suposaria que tirés endavant deriva d’una visió curtterminista a favor de capitalitzar que atempta contra la sostenibilitat i la necessària regeneració del medi ambient.

La Comissió d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya a Girona havia aturat el Pla de millora urbana de l’hotel perquè «no valorava opcions menys visibles». Limitada a un enfocament paisatgístic ignorava, com l’Ajuntament, el càlcul necessari dels danys permanents a l’espai natural, sigui l’Hotel d’un volum o de quatre, i el dany de la saturació de gent. L’alternativa a calcular no és tan sols el CO₂ que absorbeixen els arbres, el terra i el mar en el seu estat no explotat, sinó també el dret al medi de les generacions futures i l’establiment d’una relació amb ell que, en comptes d’especular amb ell, el regeneri.

Al ple tornava a ser-hi en marxa el pla, seguint la posició de l’alcalde Juli Fernández (PSC) que sempre ha estat no qüestionar el projecte sinó només fer-ne petites modificacions. Segueix l’hotel amb vots a favor de VOX, PSC i JUNTS i vots en contra d’ERC, que volen veure versions amb menys impacte, i de Palafrugell en Comú Podem (PECP). Aquests darrers, única força frontalment oposada a la construcció de l’hotel: «la nostra ciutat ja no la fan ni els tècnics ni els polítics, sinó els grups inversors i financers», va criticar Josep Ferrés (PCEP).

A més, la federació SOS Costa BRava va intervenir en la sessió plenària recomanant el llibre sobre urbanisme La España de las Piscinas de Jorge Dioni López. I és que Junts va demanar aixecar la suspensió de construcció de piscines al municipi i l’alcalde va estar d’acord en revisar-la. Un altre exemple de com l’urbanisme de Palafrugell respon al capital i no a les dades científiques de l’emergència climàtica, que no ha desaparegut perquè hagi plogut el mínim.

Ell Pla de Millora Urbana del sector PAU – Hotel Aigua Xelida per l’elevat impacte paisatgístic que suposaria la construcció del projecte presentat i negociat per l’Ajuntament de Palafrugell. SOS Costa Brava va presentar al·legacions al consistori, alhora que ja va organitzar una protesta a la sessió plenària del passat dimarts 30 de gener l’Ajuntament de Palafrugell, quan es va aixecar la moratòria urbanística per un projecte que alçava un hotel amb quatre blocs, 66 habitacions, piscina i spa a la cala d’Aigua Xelida. La construcció amenaça 22.000 metres quadrats d’un bosc amb centenars d’exemplars de pi blanc al Puig de la Trona, a la frontera entre Palafrugell i Tamariu. 

L’Ajuntament descarta requalificar el terreny al·legant que s’haurien d’afrontar indemnitzacions milionàries. SOS Costa Brava sempre ha considerat que es tracta d’un negoci turístic devastador que compromet el futur d’un pulmó verd verge de la Costa Brava, on asseguren que en temporada baixa no hi ha demanda: avalar la construcció del complex destruirà aquest espai.

Altres continguts de SOS Costa Brava